Ret og Rimelighed iflg. S

En af dagens nyheder er, at de velhavende pensionister sparer staten for godt 10 mia. kr, fordi de selv sørger for en stor pensionsopsparing og derfor ikke er berettiget til div. fradrag og tillæg og andre “finpudsninger” af statens tyveri af vores penge. Orla Hav (S) siger:

“Vi synes, det er et problem, at der bliver så store forskelle på indkomster i pensionsalderen. Der må gerne være forskel, men der skal være ret og rimelighed i det. Der skal være et retfærdigt spænd på indtægter i den tredje alder,” siger Socialdemokraternes ordfører på området, Orla Hav, der påpeger, at pensionsformuerne er blevet opbygget uden, at der er betalt skat af dem. “

Efter denne definition af ret og rimelighed, er det vel også rimeligt hvis de velhavende pensionister får del i en af de mindre velhavendes lottogevinst, skulle denne vinde en sådan? Eller det ser Orla Hav måske anderledes på?

Sidste del, om skatten, vælger jeg at lade gå ubemærket forbi…

Reklamer

5 Responses to Ret og Rimelighed iflg. S

 1. Mikkel Kruse siger:

  Udmeldingen er et skoleeksempel på socialdemokraternes lighedsmageri for enhver pris. At nogle borgere har udvist tilstrækkelig flid og personligt ansvar til selv at spare op til deres alderdom, bliver i deres optik til et problem, der bør bekæmpes. Hvis blot der var flere fattige pensionister, ville Orla Hav kunne sove sødt.

 2. Per siger:

  Nu vælger du at gå uden om bemærkningen om skatten, men hvad fanden taler manden om? Var det ikke almindelige pensionister med gode pensionsopsparinger der var tale om? Har man ikke skulle betale skat af sin indkomst i de forgangne X antal år og har disse pensionister på magisk vis ungået pensionsreglerne og sluppet for at betale 40% i skat af den “formue” de i forvejen har betalt skat af da de tjente den?

  Det lyder lidt som om Orla Hav har kig på nogle helt særlige pensionister, der har sparet op til deres pension på hemmelige konti i udlandet.. Jeg ser også spøgelserne!

 3. Mikkel Kruse siger:

  Hvorvidt skatten bliver opkrævet ved ind- eller udbetaling spiller ingen rolle, da der jo også bliver opkrævet skat af renterne.

  Illustreret ved et par små regnestykker:

  Skat ved indbetaling
  Indskud: 1.000 kr.
  Rente: 10 pct. om året
  Skat: 50 pct.
  Indskud efter skat: 500 kr.
  Renter: 50 kr.
  Udbetaling: 550 kr.

  Skat ved udbetaling
  Indskud 1.000 kr.
  Rente: 10 pct. om året
  Skat: 50 pct.
  Renter: 100 kr.
  Udbetaling før skat: 1.100 kr.
  Udbetaling efter skat: 550 kr.

 4. Per siger:

  Er du sikker på at der skal svares 50% af renterne, Mikkel?
  Så vidt jeg ved, betaler man “kun” 15% af renteindtægterne pr. år.

  Men det er jo stadig ikke det samme som en skattefri opsparing.. Så Orla Hav må stadig være på crack!

 5. Michael Kastberg siger:

  Pension 101

  Der findes forskellige former for pensionsopsparing i Danmark, som inddeles efter forskellige skattekoder. Mest almindelige er dog “kapitalpension” og “ratepension” (eller forskringsbranchens varianter heraf).

  For kapitalpension gælder det, at du får fradrag indtil mellemskatten, dvs. ca. 44-45%.
  Mens pengene ligger i pensionsordningen, betaler du PAL-skat af afkastet, PAL-skatten udgår 15%. Ved udbetaling beskattes det opsparede beløb med 40%.
  Den store fidus ved kapitalpensionen er,
  1) af dit fradrag er højere end din slutbeskatningsprocent
  2) at du kan få forrentet de penge du ellers skulle betale i skat,
  3) at du kun betaler 15% i skat af afkastet (i frie midler er det minimum 28%)
  4) der er ingen modregning i offentlige ydelser (potentielt dog i ældrechecken og efterlønnen, men disse kan man let komme uden om).
  Bemærk at ordningen ændres i 2009.

  For ratepensioner gælder det, at du får fradrag helt op i topskatten, dvs. ca. 59%.
  Der betales ligeledes PAL-skat af afkastet.
  I modsætning til kapitalpensionen, afhænger din skat på udbetalingstidspunket af din samlede indkomst, da ratepensionen beskattes stort set som var det en lønindtægt (der er dog f.eks. ikke noget 8% arbejdsarkedsbidrag). Men princippet er det samme.
  Betaler du også topskat til den tid, bliver du på udbetalingstidspunktet ligeledes beskattet med ca. 59%, altså det samme som du fik i fradrag.
  Betaler du mellemskat, er skatten “kun” ca. 45%.
  Det hvor det bliver overordentlig kompliceret, er i forhold til bl.a. folkepensionens tillæg, der nedtrappes med ca. 30 øre for hver krone ud af en bundgrænse. Ligeledes er det med en række andre sociale ydelser, for slet ikke at tale om efterløn.

  Når det så er sagt, så må man jo spørge sig selv, om ikke den gode Orla Hav er klar over, at det er meningen at der ikke (endnu) er betalt skat. Det er jo ikke en formue, som folk sådan bare uden videre kan gå ud og forbruge. Der skal under alle omstændigheder først betales skat/afgift inden de kan (for)bruges.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: